Fitbit Versa review (na 3 maanden gebruik)

Fitbit Versa review (na 3 maanden gebruik)

Al vanaf het begin had ik de Apple Watch serie 1. Ik geef het toe het was een hebbedingetje voor Gadgetgirl. Toch belandde hij een jaar geleden in de lade toen ik een fitbit Alta HR kocht.
De Fitbit Alta HR was lekker licht en hield alles bij, ook het sporten en mijn slaap. De Appel Watch voelde steeds zwaar aan en ik vond hem niet prettig dragen (38 mm).
Met de Fitbit Alta HR kon ik alles, alleen tijdens het hardlopen kon ik mijn hartslag niet goed in de gaten houden. Het schermpje was te klein (of waren het de letters 😉 ) en voor deze 50+er niet goed te lezen. ;-).

Een heel mooi excuus vond ik toen ik zag dat de Fitbit Versa uitkwam. De allereerste dag fietste ik in hoge snelheid naar de winkel om hem aan te schaffen. Ik kon zelfs geen dag langer wachten.

Uiteindelijk koos ik voor de zwarte variant (black / black). In vergelijking met de Apple watch is hij een stuk goedkoper en hierdoor een mooi instap model voor diegenen die een activity tracker of smartwatch willen hebben. Hij is er helaas maar in 1 maat. Voor sommige mensen zal hij daarom aan de grote kant zijn. Hij is vrij makkelijk te installeren. Alleen het plaatsen van de bandjes gaat lastiger (dames, let op je nagels!) door het schuiven van het pinnetje.
Ik moest hier echt even voor “Google-en” want kreeg hem er niet makkelijk op. Ik heb hiervoor deze link gebruikt: http://fitbitkopen.nl/fitbit-versa-bandje-vervangen/
Als je eenmaal weet hoe het moet, heb je de bandjes zo vervangen en kan je net als bij de overige versies van de Fitbit inmiddels al veel bandjes kopen.  De Fitbit voelde direct al fijn om de pols, ook met het slapen vind ik hem erg fijn en houd ik hem op.

Een van mijn grootste irritatiepunten bij de Apple Watch was dat de batterij soms niet eens een hele dag meeging. Iedere avond moest hij aan de lader. Dit is met de fitbit versa geen enkel probleem. Hij houdt het bij mij makkelijk 4-6 dagen vol. Afhankelijk hoeveel ik hem gebruik v.w.b. bijvoorbeeld de workouts. De oplader is erg fijn. Je klikt hem er zo in. Even op de twee knopjes aan de zijkant drukken en je klikt hem er zo weer uit. De fitbit laadt ook erg snel op, “duimpje omhoog”.

De installatie van de Fitbit gaat het beste als je hem koppelt aan je wifi. (Hier kwam ik achter door het eerst zonder te proberen). Download ondertussen ook de fitbit app en koppel je fitbit aan de app. (Ik heb dat laatste via mijn pc gedaan). De Fitbit Versa toont notificaties van je smartphone. Waar je berichten van wilt ontvangen, kies je zelf bij de instellingen in de Fitbit app. Als er gebeld wordt op je Versa kun je een inkomende oproep zien en opnemen op je smartphone, maar je kan niet bellen. Erg handig dus als je b.v. even moet rennen naar je telefoon voordat hij op de voicemail springt (haha). . Je kunt dus niet bellen met je Versa. Inkomende SMS-berichten, agenda-items of meldingen van apps als Twitter, Instagram of Facebook zie je bovenin beeld verschijnen met 2 regels preview. Als je erop klikt kun je het hele bericht lezen. Ik zelf heb inmiddels alleen mijn whatsapp berichten gekoppeld omdat ik er anders door afgeleid wordt, b.v. op mijn werk. Met mijn versa kan ik niet antwoorden (niet met de iphone in ieder geval) maar dat vind ik ook niet zo erg.

De Versa is voornamelijk een activity tracker en heeft een ingebouwde ingebouwde bewegings- en hoogtesensor waarmee onder andere stappen, kilometers en gelopen trappen gemeten worden. Op de versa kun je onder excercise via de app op je telefoon een aantal shortcuts naar de sporten invoeren. Ik had er bijvoorbeeld geen wandelen bij staan en heb die toegevoegd.
De hartslag geeft hij duidelijk weer (swipen) tijdens het hardlopen. Ook bij zeer zonnig weer (dat was bij mij altijd een irritatiefactortje op de Apple Watch).

Gedurende de dag meet Versa continu je hartslag en koppelt dit als rusthartslag aan je terug. Ook gedurende de nacht meet de Versa aan de hand van je beweging en hartslag ‘hoe’ je slaapt. Als ik wakker wordt kijk ik altijd even naar het overzicht. Inmiddels is het wel een bevestiging van hoe ik geslapen heb. Zo zag ik op enig moment bijvoorbeeld dat ik door de week wat onrustiger sliep als in een weekend of een vakantie.

Vanuit de Fitbit app kun je de clock face (scherm met info) van je Versa aanpassen. Je kiest niet alleen het design, maar ook wat je op je beeldscherm wilt tonen naast de tijd (hartslag, stappen, datum etc.). Fitbit heeft zelf een aantal clock faces ontworpen, maar je kan ook diverse andere clock faces downloaden. Probeer het maar eens, er zit er vast wel eentje bij.

Met de Fitbit Versa kan je ook muziek afspelen met Djeezer. Zelf gebruik ik dat niet omdat ik spotify via mijn telefoonprovider heb. Ook ik gebruik het gedeelte speciaal voor vrouwen niet waar je b.v. je “tijd van de maand” kan invoeren en bij houden. Dit kan erg handig zijn voor wie niet onverwachts verrast wil worden, of probeert zwanger te raken.

Er zijn in mijn ogen twee nadelen aan deze Fitbit. Zo beschikt hij niet over een Gps en moet je altijd je telefoon bij je hebben als je gaat sporten. Nu vind ik dat niet erg, want die heb ik toch graag bij mij als ik ga sporten. (Toch wel handig als je valt en je moet even iemand bellen bijvoorbeeld.)

Ik had één heel groot irritatiepunt aan deze Versa. Al na 1,5 week had ik een grote kras op het scherm. Nu doe ik geen rare dingen, maar als activity tracker verwacht ik dat hij tegen alledaags gebruik kan. Ik ben nergens tegen aan gestoten dat ik weet of gevoeld heb. Nu zijn er wel screen protectors te koop, maar die zie je zitten en vind ik voor een horloge echt lelijk. Ik had hier iets meer kwaliteit verwacht! Ondanks dat ik mijn Versa dagelijks draag, was het plezier van mijn aanschaf er bij het ontdekken hiervan direct af. Fitbit gaf niet thuis want het kwam in hun ogen “niet van de hitte waardoor het glas kan barsten”. Op de Fitbit Alta HR nooit een krasje gehad.

Pluspunten:
* goed helder en leesbaar scherm
* hartslag goed zichtbaar
* houdt activiteiten goed bij.
* Slaaptracker
* draagt fijn, ook ’s nachts
* veel clockfaces waardoor je je eigen scherm kunt instellen (ook qua kleur aanpassen bij je kleding).

Minpunten:
* had van mij ook in een kleiner formaat te koop mogen zijn (b.v. de 38 mm net als de Apple Watch).
* glas is erg kwetsbaar, waardoor je een screenprotector moet kopen (ik vind dat lelijk en niet passen bij een activity tracker).
* nog weinig apps beschikbaar t.o.v. de Apple Watch.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.